Jak teda peču ten chleba?
Z kvásku, zdravé mouky a hlavně z toho nedělám vědu
Příprava aneb nafasujte kvásek a pořiďte mouku
A pak...
- Buď chcete hned péctNechte kvásek na kuchyňské lince, převařte vodu a nechte prochladnout. Nachystejte si žitnou mouku a nechte jí tam, kde kvásek (obojí se "vytemperuje").
- Nebo budete péct až zítra, pozítří...a kvásek počká v lednici - v přikryté ale ne zcela těsnící nádobě - ideální je malá zavařovačka s povoleným víčkem.
- A nebo vůbec nevítePak je dobrý kvásek dát do lednice - zásadní věc - v přikryté ale ne zcela těsnící nádobě - ideální je malá zavařovačka s povoleným víčkem. Koupit žitnou mouku a nakrmit.
Žitná mouka a krmení kvásku
Kupuju vlastně jakoukoliv žitnou mouku, ale bio. Jednak jsem biomatka, žejo, a druhak - na kvásku se pozná rozdíl v kvalitě mouky - prostě v tý "roundapový" ani kvásek neroste, teda aspoň mně ne.
Mám ráda Pernerku, ale funguje i žitná z dm. No a za časů otevřených obchodů bezobalu se dala namlít mouka přímo u nich na mlýnku. Tak to asi až příště.
Když je mouka doma, dolej do svého kvásku cca panáka ideálně převařené a vychladlé vody a přidej cca 2 lžíce žitné mouky, zamíchej a přiklopené v zavařovačce (ale povolené víčko!) vraž do lednice. Týden tam vydrží šťastný a spokojený.
Je na čase rozhonit kvas 😀
Až bude doma mouka a chuť péct, vykydneš kvásek do mísy, přidáš převařenou a prochladlou vodu (cca 150ml), rozmícháš a přidáš žitnou mouku (cca 150g).
Přikreješ utěrkou nebo poklicí, která moc netěsní, a necháš přes noc v "pokojové teplotě. Jo. může to být i v kuchyni. Nebo od rána do večera, prostě tak nějak 8 - 12 hodin.
No a to je celý. Máš kvas na chleba, lívance, vánočku, bagety,... jediný, co mi fakt neprošlo, byly koblihy 🙂
Konečně to PEČENÍ CHLEBA
Kromě toho, že nejsem příznivkyní zdlouhavých procedur, tak taky nerada vážím. To mě nebavilo ani v laborce. Vařit, to jo. Ale to vážení... takže i chleba jedu "od oka" a když mám někomu dát recept, dám mu radši cizí 🙂 a nebo to přepočítám na hrnky. Je jasný, že to teda bude na hrnky. Čím větší chleba chcete, tím větší hrnek vemte. Já používám "standardní" čtvrtlitrák na čaj.
Na jeden můj menší chleba je potřeba:
- rozhoněný kvas - viz výše
- žitná mouka celozrnná
- pšeničná mouka hladká nebo celozrnná (podle mě bude fungovat i jakákoliv jiná)
- ovesné vločky - jemné nebo obyčejné
- lněná semínka - mám ráda ta drcená, nebo se dají nadrtit v mixéru, stejně jako ty ovesné vločky)
- slunečnicová semínka
- jakákoliv další semínka - dýně je fajn
- sůl. kmín, černucha (to jsou ty černý semínka na fotce, mám jí moc ráda a je ultrazdravá) nebo koriandr (mletý, nikoliv listy)
- převařená a prochladlá voda
1/2 hrnku ovesných vloček zaleju horkou vodou tak, aby byly potopené - nechávám je rovnou v tom hrnku. Nasypu k nim lněné semínko - cca 3 vrchovaté lžíce, a slunečnici případně další oblíbená semínka - kolik se do hrnku vejde. A doleju prochladlou vodou tak, aby byla i slunečnice tak nějak ve vodě. Nechám to stát a nacucnout.
Ke kvasu v míse přidám sůl (dávám lžičku, ale málo solím, asi můžete i lžičku a půl), kmín (vrchovatou lžičku) a černuchu (vrchovatou lžičku) nebo koriandr (necelou lžičku). Přiznávám, sypu to tam od oka, ale za účelem sepsání receptu jsem to tentokrát odměřila.
Na to (pořád ta stejná mísa, hlavně žádný zbytečný nádobí!) nasypu hrnek žitné mouky a půl hrnku pšeničné hladké (taky bio, taky Pernerka), a vyklopím tam to namočené zrní s vločkama.
Tadle fáze "lepidlo na všechno" mě vždycky baví. Tzn. všechno to smíchám vařečkou a vznikne lepidlo. Podle toho, jak se vám povedlo zalejt vločky a jak vaše mouka nasává, můžete přisypat ještě cca půl hrnku pšeničné mouky. Nebo žitné. Nebo nic. A to je prosím všechno.
Podle mě jsou smrtelný takový ty nejvíc sofistikovaný postupy, kdy to těsto celej den po dvou hodinách dle přesného postupu masíruješ zprava a pak zase zleva a hlavně ne v opačném pořadí Možná je to pak superskvělý, ale pro mě je to jasný konec pečení. Potřebuju postup, který vede k cíli, dá se zvládnout i při běžném fungování a chutná mi. A to je tenhle. Ze kterého se dají odvodit všechny další.
...vyrobili jsme final verzi na vykynutí. Doporučuji nejvíc snadný postup - vrazit těsto do formy vyložené pečícím papírem, přikrýt utěrkou, nechat kynout a pak do trouby. Jako forma se da pouzit cokoliv, co snese 200 stupňů v troubě - nejvíc nejlepší je forma na chleba, litinový hrnec, a taky plech na pečení, pokud chleba nebude do formy, ale bochník (a to záleží na tom, kolik mouky se do těsta zapracuje, pokud to je extra lepidlo, ze kterého bochník nikdy nebude, dá se ještě přidat trochu mouky, žádná panika...).
Mně těsto nejlíp kyne na radiatoru, a nebo miiiirně předehřát troubu (nejnižší teplota, jen na pár minut, aby tam bylo příjemně teplo:-) a hned vypnout a nechat tam chleba kynout.
2-3hod nechat kynout, pak vyndat, troubu nažhavit na 200...
litinak je nejlepsi nejdriv nahřat, pokud ti to v nem kyne, tak to uz tento postup neprojde. v tom pripade bez poklice, a je dobry nazhavit troubu na max, a spolu s chlebem na dno trouby dat malej hrnec s horkou vodou - staci cca 2dl. bud nahrat hrnec i poklici a do zhavyho to vrazit, nebo finta s parou bez poklice. Možností je asi milion. ja to treba s tou zhavou poklici nedavam, pac je to fakt zhavy a ta manipulace me uplne nebavi.
tim simulujes peceni v parni troube za 60litru
a docilis min tvrdy kurky a zaroven dobry propeceni. pak to cca po 20min muzes stahnout cca na 200 stupnu, zalezi jak dobre izolovanou mas troubu, litinak bude zhavej a bude to zhavit, tak myslim ze max.hodinu celkove peceni. kdyz bys mel velkej chleba, tak po hodine vypnout a jeste nechat 10-15min ve vyple (nevetrat:-)
Až dojíš chleba, doporučuju kváskový lívance
Protože proč si mazat chleba, když si můžeš namazat lívanec!
- Suroviny:žitný kvas jevící známky aktivního života, jemné ovesné vločky, celozrnná špaldová mouka, pšeničná hladká mouka, všechny suroviny doporučuju bio, protože prostě 🙂
- Pokračování:1 šťastné vejce a špetka skořice
- Finálesmažíme!
To jako budeš kvasit vločky? Jasně, správná biomatka totiž rozhoní kvas i z vloček!
Vytvořila jsem si úplně nejvíc jednoduchý recept pro "líné rodiče". Jako s tím chlebem - než abych něco 5x denně natřásala, jen aby to mělo lepší nevimco, tak to radši nebudu dělat vůbec. Pro mě jedině verze bez natřásání a přitom super. Tady je to.
- 1/2 hrnku vloček - můžete je nasucho rozemlít nebo s vodou rozmixovat, pokud máte rádi jemnější strukturu. Já jsem to dělala jen když jsem testovala Vitamix, bylo to fajn. V tom mixéru se dá připravit komplet těsto a jenom přelít do vhodné nádoby.
Já vločky jen v míse zaleju hrnkem horké vody a nechám to prochladnout do vlažna. Téhle fázi říkám biohacking ovesné smetany 🙂 - K prochladlým vločkám přidám 1/2 hrnku kvasu - neodměřuju to, tak nějak přibližně odeberu, ale můžete si to odměřit. Rozmíchám.
- Přimíchám taky 1 hrnek celozrnné špaldové mouky a 1/2 hrnku pšeničné hladké mouky. Kdo nechce pšenici, chápu to, zkusila bych třeba ječnou (ta prý je na lívance super, ale já jsem jí nezkoušela), nebo přidat o trochu víc vloček. Zkoušela jsem je jen ze špaldové a pekelně se trhaly. Ale jinak byly výborný!
- A to je všechno!♥
Těsto buď dám přikryté do lednice a nechám do rána.
Nebo nechám v "pokojové teplotě" (tenhle laboratorní výraz mě baví) cca 2-3 hodiny.
Pozor, dost to kyne (viz video níže), tak mísu radši větší... - Po vykynutí přimíchám vejce, vanilku a skořici. Těsto nepřislazuju, ale kdo chce, může přidat lžíci javorového sirupu, třtinového cukru, medu apod.
Nechám cca 1-2 hodiny dokynout, zase v té pokojové teplotě. - Nažhavím páne, vytřu olejem a smažím. Buď malé lívanečky, nebo velké lívance.
Moc si je užij!
A nebo to můžeš zkusit jako pan král...