Jak se začít těšit na detox?
Příprava a naladění před detoxem nebo půstem
Pro úspěch každé nové věci v našem životě je důležité rozhodnutí a naladění, nebo chcete-li příprava. A hned poté následuje zásadní první krok a podpora na cestě.
Právě tohle bylo naší inspirací a motivací pro společné setkání s detoxem. Protože očista podle nás může být i rozmazlující a báječná. Navíc společně jde prostě všechno líp a nebo je aspoň s kým to sdílet (a hned je líp :-).
Mně osobně se v rámci „ladění“ osvědčilo těšení se 🙂. Zní to možná jako vtip – těšit se na to, že nebudu jíst? Jo, opravdu to jde.
Zkuste se zamyslet, co vám setkání a kokosová očista přinese dobrého.
Pro mě je to ten úžasný pocit lehkosti. Prohloubení vděčnosti za hojnost, která nás na Zemi obklopuje – nejen co se týče dostatku jídla. Čistá voda voda, čerstvý vzduch, který dýcháme, příroda kolem nás…to všechno je hojnost, a ta se dle mé zkušenosti s omezením jídla prohlubuje. Najednou jako by vědomí mělo prostor vnímat věci kolem mnohem ostřeji.
Prostor věnovat se více sobě. Člověk si uvědomí, kolik času stráví nejen nakupováním a přípravou jídla, ale i konzumací. A co všechno během dne „zajídá“ a možná díky tomu nevidí. Při detoxu či půstu vás tělo nenechá na pochybách.
Omezení jídla je pro mě jednou z forem vědomé práce s tělem, která nás jemně, pomalu, a přitom poměrně intenzivně dostane „do těla“. Ke vnímání svých skutečných potřeb. V tu chvíli vím naprosto přesně a s jistotou, co v životě je pro mě důležité a na co se „vykašlat“.
Během mého delšího půstu v roce 2018 mě ta jistota přivedla k tomu, že jsem šla dát výpověď. O rok později zase do velké vděčnosti za práci, kterou mám. I tyhle naše „postní“ uvědomění a zkušenosti můžeme společně sdílet. A rozhodně nemusíte hned dávat výpověď...
Na co se těšíte vy? Co vám může nejen detox, ale i víkend jako takový, přinést hezkého do života?
Zkuste se na tohle téma opravdu naladit – kupte si zápisník, který se vám bude líbit, a budete do něj s radostí psát. Začněte tím, že si odpovědi na předchozí otázky napíšete. A pak si zápisník vezmete na víkend s sebou. (Ne, neplánujeme s Terkou u vchodu kontrolovat zápis v notýsku :-D)

Co dalšího můžete v rámci ladění na víkend pro sebe udělat?
Já si ráda nakládám zeleninu, týden je ta správná doba na to, aby se zelenina tak akorát „uležela“ a namnožily se tu miliardy přátelských bakterií:-).
Nebo se můžete poohlédnout po skutečně přirozeně fermentovaných potravinách, které si po detoxu užijete nejen chuťově, ale jásat bude vaše celé tělo, protože mikrobiom je prý náš druhý mozek. Přemýšlet mikrobiomem bych úplně nechtěla, ale mám ho ráda.
Nejraději se o něj starám zmíněnou nakládanou zeleninou (nebo také pickles), kysaným zelím (od tety ze sklepa nebo z farmářského trhu), korejským kimči (které si snadno vyrobíte nebo objednáte i mimo Koreu – viz tipy a návody níže), nebo "živým" kokosovým jogurtem.
U všech fermentovaných potravin je důležité, aby byly přirozeně konzervované kyselinou mléčnou či octovou, která při kvašení vzniká, a podporuje ten zázračný mikrobiom. Pozor na přidané konzervanty, nebo produkty bez konzervantů, ale „zavařené“ – tj. sterilované či pasterované. Tam je jasné, že z přátelských bakterií nepřežila ani jedna…
Při vybírání, krájení a nakládání zeleniny se už ladím na to, jak si jí už za pár dní s lehkostí a jemností smyslů užiju.
Jak a kde to pořídím?
- Na nakládání sezónní zeleninyMnohokrát se mi osvědčil recept od Markéty Pavleje, který mi funguje na všechno - https://kitchenette.cz/clanek/fermentovana-zelenina. a i když budete dělat zeleninu a ne kimči, koukněte i na další odkaz, kde je geniální tip, jak zeleninu zatížit, i když doma zrovna nemáte pěkný kámen vylovený z horského potoka (ani já v Praze jsem si na kameny, co slouží psům místo patníku, opravdu netroufla, ani po převaření :-D.
- Postup na výrobu kimčiTen má podle mě nejvíc promakaný Jana - https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/kimci-fermentovana-zelenina-kimchi/.
- NákupyMůžete samozřejmě také vše výše uvedené vynechat a nakoupit. Na zelí jsou osvědčené (kromě tetičky a její kamenky) trhy na Náplavce. Jenže v lednu… zkuste farmářské prodejny nebo zavolejte babičce. A nebo zkuste kimči - tohle je super http://tom-chi.cz/

Odkazy na další čtení a poslouchání:
- Blahodárná teplá voda aneb vemte si termosku: https://faceyogamethod.com/reasons-to-drink-hot-water/?utm_source=automated&utm_medium=email&utm_campaign=nurture&utm_content=i-cant-stop-talking-about-this
- Další ladící inspiraci můžete načerpat i v článku od Wild and Coco: https://www.wildandcoco.com/kokosovy-detox-jak-se-na-nej-pripravit
- MUDr. Vojáček o mikrobiomu: https://www.celostnimedicina.cz/mikrobiom-zivot-v-nas.htm
- Radkin Honzák o mikrobiomu: https://www.youtube.com/watch?v=0CbuFPSEUlo
https://www.youtube.com/watch?v=yr-kf2kSER0
Přejeme vám příjemné ladění a moc se na vás těšíme, Katka a Terka